duminică, 14 iunie 2015

Nu ești meteorolog? Metodele din folclor te pot ajuta!

Imagine din Munții Ciucaș (2014)

Colegii de la www.emunte.ro au scris un articol interesant despre cum să prevestim condițile meteorologice atunci când nu avem acces la o sursa de informare (sau dacă nu il credem pe Busu...). În continuare vă prezint cele mai amuzante metode de

Temperatura de afară, varianta greierilor

Știați că puteți afla temperatura de afară în funcție de numărul țârâiturilor făcute de greieri? Cum? Numărați țârâiturile greierilor timp de 15 secunde, apoi adunați 40 și aflați temperatura, măsurată în grade Fahrenheit. Pentru a afla temperatura în grade Celsius, trebuie să numărați țârâiturile dintr-un interval de 8 secunde și apoi să adăugați 5. De menționat: greierii scot zgomote mai lente când afară este frig.

„O serie de studii au arătat că acest lucru este posibil să fie adevărat”, spune Corey Davis, un climatolog la Oficiul climatic din Carolina de Nord, potrivit Outsideonline.com.

Cerul roșu seara versus cerul roșu dimineața

Culoarea roșiatică a cerului apare în momentul în care particulele de praf sunt ”prinse” de presiunea barometrică ridicată. Așadar, un cer roșu la apus semnifică faptul că următoarea zi va fi uscată. De cealaltă parte, culoarea roșie care apare pe cer, la răsărit, arată că presiunea s-a mutat înspre est și că vremea bună va pleca odată cu ea.

Aureolele și ploaia

Cercurile luminoase (aureole) care apar în jurul unui astru anunță ploaie, susțin cei de la National Oceanic and Atmospheric Administration. Aureola se formează în jurul lunii în momentul în care cristale de gheață, aflate la altitudini mari, refractă lumina. Aceste cristale arată faptul că vor apărea precipitații în zone cu altitudini mai mici, în special în lunile sezonului cald.

Furtunile, prevestite de vaci

Cu siguranță nu v-ați fi așteptat ca vacile să prezică vremea. Ei bine, se poate! Dacă observați că mai multe vaci se strâng una lângă alta, atunci se apropie o furtună. Se știe că animalele au un simț mult mai dezvoltat decât oamenii în ceea ce privește predicția fenomenelor naturii. La fel se întâmplă și în cazul cutremurelor.

După ce incercați aceste metode, aș vrea sa lasați un comentariu legat de aplicabilitatea acestora!

Via www.emunte.ro

#munțomanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu