BUCEGI: Traseu 2 zile: Sinaia - Poiana Stanii - Piatra Arsa - Padina - PADINA FEST - Babele - Piatra Arsa - Cota 1400 - Sinaia




Traseu ziua 1: Sinaia (1055m) - Cab. Poiana Stanii (1270m) - Piciorul Pietrei Arse - Cab. Piatra Arsa (1950m) - Pestera (1660m) - Cab. Padina (1499m) - PADINA FEST 2014



Cu ocazia desfasurarii festivalului Padina Fest am decis sa fac o tura prin Bucegi. Asadar, eu, Vlad, Dragos si Bisho ne intalnim la magazinul Penny din Sinaia, pentru a face cumparaturile necesare celor 3,4 zile de stat in Padina. Tot acolo ne-am intalnit si cu Andrei, el fiind nevoit sa urce cu masina cu o parte din bagaje si mancare (in afara de bagajul meu pe care am vrut sa il iau in spate).
Dupa terminarea cumparaturilor, asteptam bus'ul catre Furnica, bus ce ne va duce pana aproape de intrarea in traseul Sinaia - Poiana Stanii. Acest traseu este marcat cu banda albastra, fiind parcurs de noi in aproximativ 1h si 15 minute. Pe parcursul traseului, Vlad si Dragos s-au plans de dificultatea acestuia, eu trebuind sa ii motivez ca doar prima portiune este asa, apoi muschii se obisnuiesc si nu o sa mai simta nimic.

Nu facem popas la Stana Regala, deci ne continuam drumul catre Cab. Piatra Arsa. Traseul prin Piciorul Pietrei Arse incepe de pe drumul forestier catre cabana. Primul sfert de ora de urcare abrupta si alunecoasa este foarte solicitanta chiar si pentru mine, ce sa mai spun despre Vad si Dragos care nu mai au forta sa spuna nimic. Dupa ce trecem de aceasta portiune de traseu, acesta incepe serpuirea prin padure, avand un grad de dificultate redus.

Primul popas in adevaratul sens al cuvantului
(Vlad - stanga, Bisho - mijloc, Dragos - dreapta)

Dupa 2 ore de urcare continua prin Piciorul Pietrei Arse, ajungem in sfarsit in locul de belvedere, loc in care luam o mica gustare si ne hidratam consistent, stiind ca la Piatra Arsa ne vom putea umple sticlele.

Fotografie din locul de belvedere
(stanga - Cota 1400, Sinaia)

Dupa aceast popas bine-meritat reincepem urcare catre Piatra Arsa, de aceasta data cu forte proaspete. In scurt timp iesim din padure, golul alpin primindu-ne cu un vand rece care ne racoreste si ne usuca hainele.

Fotografie dupa iesirea in golul alpin 
(Muntii Baiului in plan departat)

Dupa 3 ore si jumatate de urcare continua ajungem la cabana Piatra Arsa unde ne adapostim de o ploaie care la prima vedere parea serioasa, dupa care s-a linistit si ne-am putut continua drumul catre Padina. Traseul cate Pestera urmareste banda albastra, fiind parcurs de noi in 1h si jumatate. Traseul este o coborare usoara care trece prin Pestera, dupa care ajunge la Padina. De-a lungul acestui traseu dam peste o fosta padure; zic fosta pentru ca majoritatea brazilor erau uscati si la pamant, probabil taiati sau fulgerati. Avand nevoie de foc pentru a gati, luam fiecare cate un bustean si ne continuam coborarea catre Pestera (nu am avut cum sa fac poze pentru ca ne grabeam sa ajungem in Padina).

Ajunsi in Padina in jurul orei 16:30, ii gasim pe Andrei, Irina si Ioana foarte rapid, instaland corturile chiar in locul in care am stat si cu un an in urma.

Base-camp

Poate va intrebati de ce am scris in titlu "Traseu 2 zile" daca toata drumetia a durat 4 zile: din simplul motiv pentru care acest traseu se poate face in 2 zile, dar in conditiile de fata (Padina Fest) am stat 4 zile. In cele ce urmeaza o sa va arat niste fotografii din timpul celor 4 zile de stat la Padina Fest alaturi de prietenii mei, dupa care o sa trec la descrierea traseului de intoarcere spre casa.

In imagine se vad majoritatea prietenilor din Sinaia care
au fost prezenti la Padina Fest si cu care ne-am vizitat seara de seara

Vlad incercand o supa la plic dupa "aselenizarea" in Padina

 Un fel de trepied pentru ceaun improvizat din betele mele de tura
legate la sol cu sofrile de la cort. 

Produsul final dupa 2 ore de amestecat: cea mai buna tocana 
pe care o puteam gati vreodata 

Ora albastra in Padina

In ziua de Duminica, ramanem in Padina doar eu, Andrei, Irina si Bisho, restul avand treaba luni, deci plecand acasa. Dupa ce luam masa, o plapuma de nori incepe sa acopere platoul. Andrei vrea sa plecam, neavand ce face daca ploua (conceptia lui). Peste putin timp Irina incepe sa se vaite ca o doare intr-o parte, durere cauzata probabil din cauza izoprenelor subtiri ale lui Andrei. Nu trec 30 de minute si se hotarasc sa plece spre casa. Toate bune si frumoase, eu incep sa imi selectez cele necesare pentru seara in curs si pentru ziua de luni (manare, bautura).

Asadar dupa o ora raman singur in Padina, impreuna cu alte 40 de corturi de pe platou (in zilele de vineri si sambata erau peste 1000 de corturi acolo). 
Datorita vremii capricioase, lumea din jurul meu incepe sa plece si astfel am de unde sa imi fac provizia de lemne pentru seara ce va urma. Imprumut un topor de la vecinii din spate si ma a
puc de treaba. Vantul fiind destul de puternic, norii nu se formeaza si deci ploua. M-am bazat pe acest lucru atunci cand am vrut sa aprind focul in vatra pregatita inca din ziua de vineri.
Dupa ce stau in apropierea focului si ma gandesc la traseul pe care il voi urma maine, in jurul orei 24 incepe sa picure si ma bag in cort pentru a ma odihni.


Traseu ziua 2: PADINA FEST 2014 - Cab. Padina (1499m) - Pestera (1660m) - Cab. Babele (2206m) - Cab. Piatra Arsa (1950m) - Cota 1400, Sinaia - Sinaia (1055m)


Dimineata ma trezesc cu ajutorul alarmei telefonului la ora 9:00. Imi fac o cafea la primus si iau micul dejun, apoi ma apus sa strang cortul si bagajele. In jurul orei 10:30 sunt gata de plecare. Parasesc platoul Padina sub un cer acoperit si ma uit in urma o singura data la intrarea in padure, lasand in urma organizatorii evenimentului si cele cateva corturi ramase pana in dimineata aceea.

La ora 11 ajung la Telecabina Pestera, ma hidratez la intrarea in traseu si pornesc catre cabana Babele, urmand marcajul cruce albastra. Acest traseu are doua parti solicitante: prima parte o reprezinta inceputul traseului, iar a doua parte este ultima parte a traseului, cea din urma da impresia ca nu se mai termina. La ora 12:20 ajung la cabana Babele, avand o urcare rapida de-a lungul traseului care in mod normal dureaza in jur de 2 ore.

La cabana Babele nu stau mult intrucat am hotarat sa mananc la cabana Piatra Arsa. Zis si facut, plec catre Piatra Arsa. Ca de obicei, acest traseu il parcurg in 45 de minute. La cabana Piatra Arsa, imi pregatesc masa de pranz ce consta in fasole in sos tomat incalzita la primus. Stiind ca urmeaza sa merg catre Cota 1400 si ca traseul este unul lejer, mai lenevesc cateva minute la Piatra Arsa.

Ca sa ajung la Cota 1400 a trebuit sa urmez marcajul banda galbena pana in dreptul telecabinei de la Cota 2000. Din acel punct incep coborarea pe Carp (partie de ski), coborare foarte abrupta care imi pune cateva dificultati pe portiunile cu pietre si nisip.

Dupa o ora ajung la Cota 1400 unde iau o pauza bine meritata dupa coborarea solicitanta de pe Carp. As fi putut alege partia Drumul de Vara, partie care este introdusa in lista traseelor montane, dar traseul abordat de mine a fost mai scurt.

Prima coborare catre Sinaia de la Cota 1400 o fac pe partia de ski, apoi intru in traseul de downhill pentru biciclisti. Prin aceasta alegere am reusit sa vad si gradul de dificultate al traseului de downhill, traseu bine structurat cu mai multe grade de dificultate. Asadar, am urmat marcajele Happy Bear Trail pana la Telegondola Sinaia, unde am fugit catre un maxi-taxi care se indrepta catre oras.

Cam asa a decurs anul acesta Padina Fest, festival pe care doresc sa il revad multi ani de acum inainte. Pana la urmatoarea tura va doresc vreme buna.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu