luni, 14 septembrie 2015

Crucea Caraiman - 87 de ani la înălțime

Crucea Caraiman - foto: Andrei Theodor Ghioarcă

Crucea Caraiman, simbolul orașului Bușteni, împlinește astăzi 87 de ani. Aceasta a fost construită între anii 1926-1928 în cinstea eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, ziua de 14 septembrie (Ziua Crucii in calendarul ortodox) fiind și ziua în care a avut loc inaugurarea și sfințirea acesteia. Crucea face parte din zona centrală a masivului Bucegi, fiind situată deasupra abruptului numit Valea Seacă, oferind o panoramă incredibila peste Valea Prahovei. 

Monumentul este confecționat din traverse din oțel îmbinate prin nituri, formând o rețea. La construcția acesteia au contribuit Regina Maria si Regele Feridinand I al României, arhitecții Georges Cristinel și Constantin Pricopiu și Societatea Cultul Eroilor. Pentru transportarea materialelor s-au folosit caruțe și atelaje trase de boi, accesul acestora fiind făcut pe traseul Bușteni - Sinaia - Vf. Păduchiosu - Vf. Dichiu - Platoul Bucegi - Vf. Caraiman, iar altele au fost transportate cu ajutorul funicularului fabricii de hârtie din Bușteni ce traversa Valea Jepilor si ajungea sus, pe platou. 

Crucea Caraiman se află în clasamentul Guinness pe primul loc, fiind cea mai înaltă cruce, dar și pentru ca este situată la cea mai mare altitudine din Europa (2291 m).

Mai multe imagini cu Platoul Bucegi si Crucea Caraiman: http://muntomanul.blogspot.ro/p/traseu-1-zi-sinaia-cota-1400-cota-2000.html


#munțomanul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu