Telecabina Busteni - Babele
Asadar, plecam de dimineata (eu, Andrei, Mihai si Irina) catre telegondola din Sinaia (care se deschide la ora 9:00), cu care urmeaza sa urcam catre Cota 1400.
Traseul: Cota 1400 - Cab. Piatra Arsa (1950m) - Cab. Babele (2206m) - Crucea Caraiman (2291m) - Cab. Babele (2206m) - Cab. Piatra Arsa (1950m) - Piciorul Pietrei Arse - Cab. Poiana Stanii (1270m) - Sinaia (1055m).
Traseul este scurt, dar solicitant, avand un grad de inclinatie foarte ridicat. Acest traseu a reprezentat si un prilej pentru testarea noii mele achizitii in materie de camere video, si anume un GoPro Hero3+ Silver Edition. Dupa aproximativ 45 de minute de mers pe poteci inguste si abrupte ajungem sub Cota 2000, unde intersectam drumul pentru automobile ce merge catre Piatra Arsa.
Turma de oi
Fotografie de pe traseul Piatra Arsa (Stanga) - Babele (dreapta)
Jnepeni
Dupa ce ne revin puterile, plecam catre Crucea Caraiman la ora 12:30, urmand crucea rosie. Trecem pe langa Babe si Sfinx, aceste produse ale naturii fiind asaltate de acei turisti mai speciali, numiti "pantofari", "paltonari" sau "turisti de telecabina" (in conditiile in care transportul dus-intors cu telecabina din Busteni catre Babele si retur costa 70 RON).
Sfinxul
Pentru necunoscatori, Crucea Caraiman este un monument istoric, care a fost construit intre 1926 si 1928, pentru a cinsti memoria romanilor care au murit in Primul Razboi Mondial. Ridicata la altitudinea de 2291m, a fost desemnata cea ma inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan, potrivit site-ului Guinness World Record. Crucea are o inaltime de 28m si este executata din profile de otel, fiind montata pe un soclu din beton armat placat cu piatra, inalt de 8m. Latimea stalpului vertical este de 2m, lungimea bratelor orizontale pana la axul stalpului este de 7m, iar latura unui ochi patrat de zabrea este de 2m.
Monumentul Eroilor / Crucea Caraiman
Dupa o sedinta foto cu peisajele vazute de la Cruce, ne intoarcem cu pasi grabiti catre Babele, fiind destul de tarziu (ora 14). Traseul de coborare spre Babele il parcurg foarte rapid, avand 15 minute in fata celorlalti (Andrei, Mihai si Irina), timp pe care il umplu cu un ceai la cabana Babele. Ploaia continua sa cada pe platoul Bucegilor, cei 3 prieteni fiind uzi pana la piele. Alegem sa mai stam 15 minute la cabana Babele pentru a ne usca cat de cat. La ora 15:15 plecam catre Cabana Piatra Arsa, trecand pe sub un strat de nori Nimbostratus care nu inceteaza sa se precipite deloc.
Vedere de la Crucea Caraiman catre Busteni
Coborarea catre Poiana Stanii este una usoara, traseul serpuind prin padure. La ora 18:30 ajungem la cabana uzi la picioare, traseul respectiv fiind plin de vegetatie. Mai pierdem jumatate de ora sa admiram orasele Busteni si Sinaia de la Stancile Franz Josef. Traseul catre Sinaia urmeaza banda albastra si il coboram in 40 de minute.
Un Selfie in locul de belvedere al stancilor Franz Josef
Turma de oi "de sub" Cota 2000
Acest traseu este insotit si de un montaj video, pe care il voi posta pe pagina de "Home" cand il voi termina. Pana atunci, lectura placuta!
Mulțumesc pentru articol.
RăspundețiȘtergereVlad