BUCEGI: Traseu 1 zi: Cota 1400 - Piatra Arsa - Babele - Crucea Caraiman - Babele -Piatra Arsa - Poiana Stanii - Sinaia

Telecabina Busteni - Babele

Ideea acestei ture scurte a fost initierea unei prietene (Irina) in tainele muntelui, dar si vizitarea Crucii Caraiman pe care nu o mai vazuse de foarte multi ani.
Asadar, plecam de dimineata (eu, Andrei, Mihai si Irina) catre telegondola din Sinaia (care se deschide la ora 9:00), cu care urmeaza sa urcam catre Cota 1400.

Traseul: Cota 1400 - Cab. Piatra Arsa (1950m) - Cab. Babele (2206m) - Crucea Caraiman (2291m) - Cab. Babele (2206m) - Cab. Piatra Arsa (1950m) - Piciorul Pietrei Arse - Cab. Poiana Stanii (1270m) - Sinaia (1055m).


La ora 9:30 incepem urcarea catre Cota 2000. Pentru aceasta urcare am ales abruptul partiei Carp (zona de sub telecabina ce urca de la 1400 pana la 2000).
Traseul este scurt, dar solicitant, avand un grad de inclinatie foarte ridicat. Acest traseu a reprezentat si un prilej pentru testarea noii mele achizitii in materie de camere video, si anume un GoPro Hero3+ Silver Edition. Dupa aproximativ 45 de minute de mers pe poteci inguste si abrupte ajungem sub Cota 2000, unde intersectam drumul pentru automobile ce merge catre Piatra Arsa.

Turma de oi

Dupa o intalnire neasteptata cu o turma de oi (timp in care le filmez si fotografiez) ne pornim catre Piatra Arsa. Din acest moment, traseul este unul usor, traseu ce serpuieste prin platoul Bucegilor, putand fi practicat pana si de catre Irina. La ora 11 ajungem la cabana Piatra Arsa, unde ne hidratam, traseul ales de noi pentru acea zi fiind sarac in surse de apa, exceptie facand cabanele.

Fotografie de pe traseul Piatra Arsa (Stanga) - Babele (dreapta)

O ploaie mocaneasca se aseaza peste platou, eu fiind singurul echipat cu geaca impermeabila. Traseul pana la urmatoarea cabana, si anume Babele, incepe din spatele cabanei Piata Arsa urmand banda galbena, traseu ce trece printr-o zona plina cu jnepeni. Pentru necunoscatori, jnepenii sunt conifer, care cresc sub forma de arbusti la altitudini montane situate intre 1500-2300m. Este considerat un pin tarator. Se mai numeste si pin de piatra, jip mare, cetina stramba. Este o relicva glaciara, considerat monument al naturii, fiind interzisa distrugerea lui din flora spontana. Infloreste in perioada iunie-august, conurile ramanand pe lujeri mai multi ani.

Jnepeni

Asadar, ne continuam drumul prin ploaie pana la cabana Babele la care ajugem la ora 12. Intram in cabana sa ne uscam putin si sa desfacem "sacul cu merinde" pregatit de acasa cu mare atentie. Pentru a putea consuma "din ghiozdan", cabana solicita cumpararea bauturilor de le aceasta. Prin urmare, berea si ceaiul cald nu au lipsit de la acea masa.
Dupa ce ne revin puterile, plecam catre Crucea Caraiman la ora 12:30, urmand crucea rosie. Trecem pe langa Babe si Sfinx, aceste produse ale naturii fiind asaltate de acei turisti mai speciali, numiti "pantofari", "paltonari" sau "turisti de telecabina" (in conditiile in care transportul dus-intors cu telecabina din Busteni catre Babele si retur costa 70 RON).

Sfinxul

Ploaia ne mai lasa ceva timp pe aceasta portiune a traseului, facand din nou cunostinta cu ea la scurt timp dupa ce ajungem la Monumentul Eroilor / Crucea Caraiman.
Pentru necunoscatori, Crucea Caraiman este un monument istoric, care a fost construit intre 1926 si 1928, pentru a cinsti memoria romanilor care au murit in Primul Razboi Mondial. Ridicata la altitudinea de 2291m, a fost desemnata cea ma inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan, potrivit site-ului Guinness World Record. Crucea are o inaltime de 28m si este executata din profile de otel, fiind montata pe un soclu din beton armat placat cu piatra, inalt de 8m. Latimea stalpului vertical este de 2m, lungimea bratelor orizontale pana la axul stalpului este de 7m, iar latura unui ochi patrat de zabrea este de 2m.

Monumentul Eroilor / Crucea Caraiman

Dupa o sedinta foto cu peisajele vazute de la Cruce, ne intoarcem cu pasi grabiti catre Babele, fiind destul de tarziu (ora 14). Traseul de coborare spre Babele il parcurg foarte rapid, avand 15 minute in fata celorlalti (Andrei, Mihai si Irina), timp pe care il umplu cu un ceai la cabana Babele. Ploaia continua sa cada pe platoul Bucegilor, cei 3 prieteni fiind uzi pana la piele. Alegem sa mai stam 15 minute la cabana Babele pentru a ne usca cat de cat. La ora 15:15 plecam catre Cabana Piatra Arsa, trecand pe sub un strat de nori Nimbostratus care nu inceteaza sa se precipite deloc.

Vedere de la Crucea Caraiman catre Busteni

Ajuns la intersectia traseelor Piatra Arsa - Babele cu Piatra Arsa - Jepii Mici - Busteni, decid sa ii astept din nou pe prietenii mei sub un jneapan mai inalt. De ce m-am oprit aici? Sa va spun de ce: trebuia sa coboram in Busteni prin Jepii Mici la intoarcere, dar vremea fiind nefavorabila, am decis sa coboram prin Poiana Stanii in Sinaia, traseu prin Jepi fiind periculos pe timp de ploaie. Dupa o mica cearta cu Andrei care insista sa coboram pe Jepi, am plecam catre Poiana Stanii, traseu care urmeaza dunga albastra incepand din fata cabanei si mergand catre stanga ei.
Coborarea catre Poiana Stanii este una usoara, traseul serpuind prin padure. La ora 18:30 ajungem la cabana uzi la picioare, traseul respectiv fiind plin de vegetatie. Mai pierdem jumatate de ora sa admiram orasele Busteni si Sinaia de la Stancile Franz Josef. Traseul catre Sinaia urmeaza banda albastra si il coboram in 40 de minute.

Un Selfie in locul de belvedere al stancilor Franz Josef

O tura de o zi cam uda si lunga, la finalul ei calculand 20.04 km pe care i-am parcurs in 9 ore. Acest traseu este frumos si usor, putand fi parurs de oricine are putina rezistenta. Cu alte cuvinte, inca o tura de care suntem multumiti, Irina fiind dornica de inca una in scurt timp.

Turma de oi "de sub" Cota 2000

Acest traseu este insotit si de un montaj video, pe care il voi posta pe pagina de "Home" cand il voi termina. Pana atunci, lectura placuta!

Un comentariu: