marți, 15 septembrie 2015

De ce să vizitezi muntele toamna? 6 motive bine întemeiate

Fotografie de pe Jepii Mici, Bucegi

De ce să mergeți toamna pe munte? Mai jos sunt 6 motive de care ar trebui sa țineți cont dacă vă aventurați pe poteci. 

1.CER SENIN
Sfarşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie sunt cele mai prietenoase perioade de bătut poteci. Acest lucru este posibil datorită stabilitații termice si climatice. Mai pe româneşte, diferențele de temperatura diurn/nocturn nu favorizează formarea norilor, deci o lipsa a precipitaților. Cu toate acestea, vă recomand să aveți şi echipament destinat vremii nefavorabile, muntele fiind imprevizibil.

2. SE TERMINĂ PERIOADA CONCEDIILOR
Acest motiv este priceless din simplul motiv pentru care nu mai întâlnim pe traseu şi dăunători (pantofari). 

3. O PALETA DE CULORI CALDE
Sunt de părere cā muntele este cel mai frumos in această perioadă a anului. Cromatica este una specială pe tot parcursul traseului. De exemplu, padurea de foioase in culori arămii formeaza un contrast puternic cu cea de conifere, mai ales in intervalul traseului unde acestea se întrepătrund.

Sfat: Nu uitați aparatul de fotografiat acasă.

Munții Bucegi la orizont - vedere din Sat Peștera

4. TEMPERATURI POTRIVITE
Dacă în urmă cu o lună eram dezhidratați şi transpirați la jumătatea traseului, acum lucrurile stau altfel. Un tricou tehnic poate fi de ajuns, iar pentru cei mai friguroşi recomand un windstopper. Acest motiv este valabil şi pentru cei mai experimentați dintre noi care poposesc iarna pe platouri. 

5. TRENURI GOALE
Începutul şcolii marchează sfârşitul aglomerației din tren, grupurile organizate (sau neorganizate) de elevi dispărând complet din peisaj, atât cel din vagon, cât şj cel de pe traseu.

6. PREȚURI MAI MICI
Dacā optați să poposiți în stațiuni la pensiuni turistice, puteți reduce costurile de cazare în această perioada. Fiind extrasezon, proprietarii de pensiuni reduc dramatic prețurile pentru a atrage turiştii de weekend.

Nu înțelegeți greşit. Muntele oferă peisaje minunate şi în celelalte anotimpuri, dar acum peisajele sunt foarte spectaculoase datorită culorilor de toamnă.

Sper să alegeți responsabil următoarea ieşire, ţinând cont de cele 6 motive de mai sus. Drumuri bune şi însorite!

Dimineața în Satul Peștera

#munțomanul



luni, 14 septembrie 2015

Crucea Caraiman - 87 de ani la înălțime

Crucea Caraiman - foto: Andrei Theodor Ghioarcă

Crucea Caraiman, simbolul orașului Bușteni, împlinește astăzi 87 de ani. Aceasta a fost construită între anii 1926-1928 în cinstea eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, ziua de 14 septembrie (Ziua Crucii in calendarul ortodox) fiind și ziua în care a avut loc inaugurarea și sfințirea acesteia. Crucea face parte din zona centrală a masivului Bucegi, fiind situată deasupra abruptului numit Valea Seacă, oferind o panoramă incredibila peste Valea Prahovei. 

Monumentul este confecționat din traverse din oțel îmbinate prin nituri, formând o rețea. La construcția acesteia au contribuit Regina Maria si Regele Feridinand I al României, arhitecții Georges Cristinel și Constantin Pricopiu și Societatea Cultul Eroilor. Pentru transportarea materialelor s-au folosit caruțe și atelaje trase de boi, accesul acestora fiind făcut pe traseul Bușteni - Sinaia - Vf. Păduchiosu - Vf. Dichiu - Platoul Bucegi - Vf. Caraiman, iar altele au fost transportate cu ajutorul funicularului fabricii de hârtie din Bușteni ce traversa Valea Jepilor si ajungea sus, pe platou. 

Crucea Caraiman se află în clasamentul Guinness pe primul loc, fiind cea mai înaltă cruce, dar și pentru ca este situată la cea mai mare altitudine din Europa (2291 m).

Mai multe imagini cu Platoul Bucegi si Crucea Caraiman: http://muntomanul.blogspot.ro/p/traseu-1-zi-sinaia-cota-1400-cota-2000.html


#munțomanul