luni, 22 iunie 2015

Padina Fest 2015 - Un festival al muntelui


Ca in fiecare an, Muntii Bucegi sunt gazda festivalului Padina Fest, festivalul fiind la a 6-a editie si fiind desfasurat intre 23-26 iulie 2015. Padina Fest este unul dintre cele mai mari festivaluri de acest gen din tara. Festivalul se desfasoara pe Platoul Padina, la 1500m altitudine, locatia aleasa avand un farmec aparte, acest platou avand si o sonorizare foarte buna pe timpul concertelor de muzica rock si electronica, tinute de Subcarpati, ROA, Grimus, Alternosfera, Luna Amara, Robin and the Backstabbers, Niste Baieti, Valerinne, Tapinarii, The Case si multe altele.

O parte din activitatile pe care le poti face la Padina Fest sunt: tir cu arcul, tiroliana, Maratonul Bucegilor (concurs de alergat si de pedalat), catarare la stanca si multe altele.

Pentru mine este a 4-a oara consecutiv cand merg la Padina Fest. In primele doua dati am ales ca mijloc de transport bicicleta. Ca si anul trecut, anul acesta am decis sa urc la pas din Sinaia alaturi de cativa prieteni si de iubita mea, urmand traseul Sinaia - Cota 2000 - Valea Dorului - Cabana Pestera - Platoul Padina.

Asadar, pe data de 24 iulie ne vedem pe Platoul Padina sa ne distram impreuna in jurul focurilor de tabara, ascultand muzica buna si participand la diferitele activitati puse la dispozitie de organizatori.


Pentru mai multe detalii accesati http://www.padinafest.ro/a-sasea-editie/ sau intra pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/padinafest

#munțomanul


duminică, 21 iunie 2015

"Superlative geografice"

Fiind student la geografie și fiind aproape de finalizarea sesiunii, m-am gândit să vă citez dintr-o carte dragă mie, pe care o am dinainte să fiu student aici și sa îmi țină un curs unul dintre autorii cărții. Este vorba despre cartea "Superlative geografice" a lui Silviu Neguț si Ion Nicolae, publicată in anul 1978.

Coperta cărții

Pentru început o să citez din partea introductivă: "Văzută din cosmos, Terra, planeta noastră, oferă imaginea unui ansamblu unitar care uimește prin frumusețea sa inegalabilă, aproape de basm, după mărturisirile cosmonauților. Această unitate este însă rezultatul unei extraordinare varietăți, această măreție este rodul unei armonioase îmbinări intre contraste..."

Această mică enciclopedie are în jur de 250 de termeni, avănd în total peste 300 de superlative. O să încep prin a vă prezenta o parte dintre acestea (alături de o fotografie reprezentativă), după cum urmează:

AFAR - singurul loc în care poate fi studiată la zi deriva continentelor
Riftul Afar

ALERT POINT - cel mai nordic punct locuit permanent

ANTOFALLA - cel mai înalt vulcan activ

Vulcanul Antofalla în planul îndepăartat

AVEN ARMAND - peștera cu cea mai mare stalagmită

Peștera Aven Armand

CALAMA - cel mai uscat loc unde nu s-au înregistrat precipitații atmosferice

Calama, Chile

FUNDY BAY - cea mai înaltă maree

Maree în Golful Fundy

GUAM - cea mai joasă presiune atmosferică

LAMBERT - cel mai lung ghețar

Ghețarul Lambert

LOST SEA - cel mai mare lac subteran

Lacul subteran Lost Sea
NGGA PULU - cel mai înalt munte insular

YELLOWSTONE - cel mai vechi parc național

Parcul Național Yellowstone

Acestea sunt doar câteva dintre superlative. Pentru a le cunoaște pe toate cele prezente in această carte, v-o pun la dispozitie pentru foto-copiere. Trebuie doar să mă contactați!

#munțomanul


duminică, 14 iunie 2015

Nu ești meteorolog? Metodele din folclor te pot ajuta!

Imagine din Munții Ciucaș (2014)

Colegii de la www.emunte.ro au scris un articol interesant despre cum să prevestim condițile meteorologice atunci când nu avem acces la o sursa de informare (sau dacă nu il credem pe Busu...). În continuare vă prezint cele mai amuzante metode de

Temperatura de afară, varianta greierilor

Știați că puteți afla temperatura de afară în funcție de numărul țârâiturilor făcute de greieri? Cum? Numărați țârâiturile greierilor timp de 15 secunde, apoi adunați 40 și aflați temperatura, măsurată în grade Fahrenheit. Pentru a afla temperatura în grade Celsius, trebuie să numărați țârâiturile dintr-un interval de 8 secunde și apoi să adăugați 5. De menționat: greierii scot zgomote mai lente când afară este frig.

„O serie de studii au arătat că acest lucru este posibil să fie adevărat”, spune Corey Davis, un climatolog la Oficiul climatic din Carolina de Nord, potrivit Outsideonline.com.

Cerul roșu seara versus cerul roșu dimineața

Culoarea roșiatică a cerului apare în momentul în care particulele de praf sunt ”prinse” de presiunea barometrică ridicată. Așadar, un cer roșu la apus semnifică faptul că următoarea zi va fi uscată. De cealaltă parte, culoarea roșie care apare pe cer, la răsărit, arată că presiunea s-a mutat înspre est și că vremea bună va pleca odată cu ea.

Aureolele și ploaia

Cercurile luminoase (aureole) care apar în jurul unui astru anunță ploaie, susțin cei de la National Oceanic and Atmospheric Administration. Aureola se formează în jurul lunii în momentul în care cristale de gheață, aflate la altitudini mari, refractă lumina. Aceste cristale arată faptul că vor apărea precipitații în zone cu altitudini mai mici, în special în lunile sezonului cald.

Furtunile, prevestite de vaci

Cu siguranță nu v-ați fi așteptat ca vacile să prezică vremea. Ei bine, se poate! Dacă observați că mai multe vaci se strâng una lângă alta, atunci se apropie o furtună. Se știe că animalele au un simț mult mai dezvoltat decât oamenii în ceea ce privește predicția fenomenelor naturii. La fel se întâmplă și în cazul cutremurelor.

După ce incercați aceste metode, aș vrea sa lasați un comentariu legat de aplicabilitatea acestora!

Via www.emunte.ro

#munțomanul