"Scopul bețelor de trekking este să vă ajute să vă distribuiți energia în așa fel încât să rezistați pe tot parcursul drumeției și, de asemenea, să reducă presiunea care apare asupra genunchilor.
Tipuri de bețe
1. Trekking vs. hiking
Bețele de trekking se vând în pereche, iar cele mai multe dintre ele au lungime reglabilă. De asemenea, unele dintre ele sunt prevăzute cu arcuri interne menite să absoarbă șocul și să reducă impactul.
Bățul de hiking este eficient atunci când este folosit pe terenuri relativ plate și atunci când aveți puțin bagaj în spate.
Noi vă recomandam bețele de trekking deoarece pot fi folosite pe orice fel de teren.
Tipuri de bețe de trekking
Un alt criteriu de departajare a bețelor de trekking este sistemul de blocare, care ajută la asigurarea lungimii dorite și la evitarea alunecării în timpul utilizării. Există patru tipuri de mecanisme de închidere a bețelor de trekking, conform REI:
- Blocarea manetei externe
- Butonul push de blocare
- Blocare prin răsucire
- Blocare prin combinare mecanismelor de mai sus
Caracteristicile bețelor de trekking
În funcție de traseele pe care le realizați și de preferințele voastre pentru confort, trebuie să fiți atenți la câteva aspecte.
O caracteristică importantă a bețelor de trekking este ajustabilitatea. Ele se pot regla începând de la 24 de centimentri până la 55 de centimetri lungime. Ideal este să le scurtați atunci când urcați și să le lungiți atunci când coborâți.
Bețele de trekking sunt dotate cu un mecanism de absorbție a șocului, prin intermediul unor arcuri interne. Acest sistem a fost conceput pentru persoanele care au gleznele, genunchii și șoldurile slăbite și poate fi oprit când nu este necesar.
Bețele de trekking standard nu sunt prevăzute cu mecanismul de absorbție a șocului. În schimb, sunt mai ușoare, mai ieftine și oferă un bun echilibru.
Unele modele de bețe de trekking permit montarea unei camere-video sub mâner.
Materialele din care sunt confecționate bețele de trekking (determină greutatea bețelor):
- Aluminiu – bețele de trekking din acest material sunt mai durabile și mai economice spre deosebire de celelalte. Bețele cântăresc între 510 și 625 de grame pe pereche, iar sub presiune prea mare se pot îndoi. Cu toate acestea, sunt șanse mari să nu se rupă prea ușor.
- Fibră de carbon – bețele de trekking confecționate din acest tip de material sunt mai ușoare și mai scumpe față de cele din aluminiu. Cu o greutate cuprinsă între 368 și 510 grame, bețele sunt bune pentru reducerea vibrațiilor, dar sunt mai vulnerabile la rupere."
Bețe de trekking pentru femei
Bețele de trekking special realizate pentru femei sunt mai scurte și au mânere mai mici față de bețele unisex. De asemenea, se balansează mai ușor deoarece greutatea lor este mai mică."
Eu folosesc bețele de trekking în majoritatea turelor în care posed un rucsac destul de greu încat să fie necesare, dar câteodată le folosesc și in turele rapide de câteva ore. Spor la alegerea acestora!