joi, 23 aprilie 2015

Erupție vulcanică în Chile

http://st.unimedia.info//images_in_news_unimedia/2015/04/0012519449.jpg


Vulcanul Calbuco din sudul Chile a erupt ieri, în jurul orei 18;00, ora locală. Acesta este un statovulcan, situat la sud-est de lacul Llanquihue, în regiunea Los Lagos, acesta făcâd parte din Rezervatia Naturală Llanquihue.

Fiind un stratovulcan (vulcan compozit), acesta este format din multiple straturi. Acest termen desemnează un vulcan înalt, conic, compus din straturi multiple de lavă solidificată, tefră și cenusă vulcanică. Acest tip de vulcani sunt caracterizați de pante abrupte și explozii puternice ce au loc periodic, formați în zonele de subducție.

Erupția vulcanului Calbuco nu a fost preconizată, nefiind sesizate activități seismice și vulcanice anterioare, explozia producându-se în mod neașteptat, punând în dificultate spațiul aerian, zborurile catre această zona fiind anulate.

„În prezent, zona de evacuare din jurul vulcanului Calbuco este de 20 km. Poliţia a dat deja instrucţiuni şi a început evacuarea", a explicat ministrul de interne Rodrigo Penailillo, într-un mesaj public transmis prin intermediul televiziunilor.






luni, 13 aprilie 2015

De ce obosim?


În istoria științei sportului, oboseala a fost pusă mereu pe seama epuizării glicogenului muscular și a acumulării acidului lactic, care provocau funcționarea incorectă a mușchilor. Însă o serie de cercetări recente demonstrează că oboseala este doar în mintea noastră.

Dovada a venit, în 2010, din partea fiziologului Emma Ross de la Universitatea Bringhton din Marea Britanie, care, în plus, aleargă maratonul și a încheiat una dintre celebrele competiții Ironman.

Metoda de cercetare

În acest studiu, opt alergători experimentați au parcurs 20 de km pe banda de alergare. Înainte și după antrenament, cercetătorii au măsurat forța de contracție voluntară a cvadricepșilor, precum și forța maximă a aceleiași grupe musculare prin stimulare electrică. Totodată, alergătorii au fost testați, într-un mod identic, și după 5, 10 și 15 km, conform publicației Competitor.

Contracția maximă voluntară a mușchilor este folosită pentru măsurarea nivelului de oboseală, însă studiile nu au arătat până acum care este sursa oboselii: epuizarea musculară sau refuzul creierului de a contracta mușchii.

Pentru a afla care este sursa oboselii, Emma Ross a apelat la stimularea electrică a mușchilor, care nu mai includea, astfel, ”voința cerebrală”.

Astfel, în cazul în care contracția maximă voluntară a mușchilor scade după efectuarea antrenamentului, iar forța mușchilor produsă prin stimulare electrică scade în aceeași măsură, atunci oboseala este cauzată de incapacitatea mușchilor înșiși. Însă, în cazul în care contracția maximă voluntară a mușchilor scade după efectuarea antrenamentului, iar forța mușchilor produsă prin stimulare electrică scade puțin sau deloc, atunci oboseala nu este musculară, ci de natură cerebrală.

Rezultat

În cadrul experimentului, sportivii au început să resimtă oboseala după 15 km de alergare, iar la finalul antrenamentului s-au simțit extenuați. Cu toate acestea, stimularea electrică a demonstrat că mușchii erau capabili de a continua antrenamentul pentru mult mai mult timp și nu erau deloc afectați de exercițiu. Motivul pentru care alergătorii se simțeau extenuați și fără forță musculară s-a aflat în strânsă legătură cu creierul lor, care a obosit și a decis să reducă stimularea electrică a mușchilor.

Oboseala indusă de creier pare să fie, astfel, un mecanism de apărare, perfecționat de-a lungul evoluției speciei umane, care ne împiedică să depunem efort până la epuizarea extremă.

Sursa: http://www.emunte.ro/oboseala-este-doar-in-mintea-ta/

duminică, 12 aprilie 2015

Hristos a înviat!


Munțomanul vă urează un Paște Fericit alături de cei dragi, împlinire sufleteasca, dar și drumuri bune si însorite în primăvara ce a venit! Hristos a înviat!