marți, 30 decembrie 2014

Ramas bun, 2014.

S-a mai scurs un an din vietile noastre, un an cu multe aventuri si drumetii pentru mine. As fi putut merge si mai des la prietenii mei, muntii, dar nu am facut-o. Planurile pentru anul 2015 deja sunt puse pe hartie si stabilite (asta nu inseamna ca nu vor mai fi si altele...). Dintre cele mai importante amintesc:

- Carpatii Orientali - din Maramures pana in Muntenia
- Muntii Fagaras - ascensiune pe Moldoveanu, Vistea si Negoiu
- Piatra Craiului - creasta 
- si multe altele

Sper ca toti sunteti multumiti de anul vostru care a trecut, dar mai nerabdatori pentru anul ce va veni. Incercati sa va faceti un "Must do it - list" pentru a putea stabili niste targeturi si pentru a le duce la bun sfarsit. Este o metoda buna de organizare in ceea ce priveste viata voastra. 

Mie imi ramane sa va urez un an nou calduros, cu vreme buna si chef de aventura! 
La multi ani! 

                                                foto: Parcul National Buila Vanturarita


luni, 22 septembrie 2014

Montaj video - Spre Varful Ciucas (1954m)


Montaj video realizat de Ghioarca Andrei-Theodor - Spre Varful Ciucas (1954m)
Camera Video: GoPro Hero3+ Silver Edition
Muzica: Slinte - The Butterfly Kid on the Mountain



Disponibil si pe Vimeo: https://vimeo.com/106828744

duminică, 21 septembrie 2014

Bataie de joc asupra Muntelui


Nu vreau biserica pe Platoul Becegi!
Spun asta pentru ca dupa construirea acestei biserici, alte constructii diverse vor fi construite in jurul acestei biserici (de ce nu, hoteluri!). Pe langa asta, multimile de enoriasi care vor veni la aceasta biserica sunt 90% pantofari...va dati seama ca mamaie la 80 de ani nu are echipament montan in dotare...eventual Primaria Busteni, mai exact domnul Primar Emanoil Savin ar putea sa liberalizeze urcarea cu telecabina catre Babele, persoanelor pensionare.

Platoul Bucegi se afla intr-o arie naturala protejata. Cum poti tu ca stat sa aprobi ridicarea oricarui tip de constructie intr-o arie protejata? Pentru cei necunoscatori, aceasta zona este una restrictionata pentru construire, ea nefacand parte dintre Zonele cu potential turistic Valea Prahovei.

Tot ce ne ramane acum este sa asteptam si sa speram ca Departamentul de Mediu este destul de inteligent pentru a face fata Arhiepiscopiei (sau este ateu).

Initiativa iubitorilor de munte de a semna o petitie on-line este o idee foarte buna, in acest fel proactivitatea cetatenilor si reactia publica face a aceste demersuri care pun in pericol spatii protejate, paduri, lacuri etc. se dizolva pe parcurs.

Aceasta petitie o gasiti mai jos si va rog sa o semnati cat mai multi cu putinta!
http://www.petitieonline.com/spune_nu_construirii_de_biserici_in_parcul_natural_bucegi

SPUNE NU CONSTRUIRII DE BISERICI IN PARCUL NATIONAL BUCEGI!


Vf. Costila vazut de la Vf. Omu 

miercuri, 6 august 2014

Ce trebuie sa contina un rucsac?

Saptamana trecuta v-am vorbit despre cum distribuim in rucsac cele necesare unei ture si despre cat de eficient este sa o facem intr-un anumit fel si nu in altul. Saptamana aceasta o sa spun si ce trebuie sa contina un rucsac. Pentru aceasta am realizat imaginea de mai jos, imagine care sper sa va convinga sa luati in calcul anumite lucruri necesare pe care le-ati scapat din vedere in turele anterioare.


Daca considerati ceva inutil, puteti sa omiteti acel lucru. Ideea de baza in organizarea unui rucsac sta in asezarea lucrurilor eficiente intr-un mod eficient.

Vreme buna!

miercuri, 30 iulie 2014

Cum organizam un rucsac?

De cate ori v-a durut spatele cand ati mers cu un rucsac plin pe munte? Sa va spun si de ce s-a intamplat asta: nu ati aranjat cum trebuie bagajele. Conform desenului de mai jos, mersul cu bagajele aranjate asa nu o sa va mai cauzeze dureri de spate (este testat de mine!).


Aranjarea rucsacului se incepe cu impachetarea hainelor cat mai strans posibil si punerea acestora in saci de gunoi pentru a nu se uda in conditiile unei ploi torentiale (muntele este foarte imprevizibil). Atat hainele, cat si mancarea trebuie sa va ajunga pe toata perioada turei pe care o faceti. ATENTIE: Se iau masuri de precautie inca 2 seturi de haine si ceva de mancare in plus pentru situatii de urgenta.
Dupa pregatirea acestora si inventarierea celorlalte lucruri indispensabile (lampa frontala, butelie, bete de tura, baterii, izopren, sac de dormit, briceag, vesela etc.) incepe organizarea acestora in rucsac.

Aranjarea lucrurlor in rucsac se face de jos in sus, incepand cu sacul de dormit care va sta pe fundul rucsacului in buzunarul special conceput pentru acesta. Apoi se aseaza hainele grele si groase catre spate, iar catre fata hainele usoare (geaca, pelerina de ploaie etc.) si de mancare (supe la plic, conserve etc.) Deasupra hainelor groase se pot aseza vesela si butelia, insotite eventual de un apart foto si de o a doua pereche de incaltaminte. Izoprenul si betele de tura se ataseaza in exteriorul rucsacului cu ajutorul prinderilor si cataramelor concepute pentru acest lucru. 

Ultimul buzunar pe care trebuie sa il ocupati este cel din capacul rucsacului, buzunar care va gazdui lampa frontala, portofelul, telefonul, briceagul si alte lucruri utile pe parcursul turei.

Sper ca acest ghid de organizare al rucsacului sa va ajute in turele viitoare si sa va usureze ascensiunile.

 

P.S: Acest fel de organizare se poate folosi atat pe rucsacii de munte, cat si cei sport, fiind o metoda utila de usurare a activitatii pe care o faceti.

joi, 24 iulie 2014

Padina Fest 2014 - Un festival al muntelui


Ca in fiecare an, Muntii Bucegi sunt gazda festivalului Padina Fest, festivalul fiind la a 5-a editie si fiind desfasurat intre 23-27 iulie 2014. Padina Fest este unul dintre cele mai mari festivaluri de acest gen din tara. Festivalul se desfasoara pe Platoul Padina, la 1500m altitudine, locatia aleasa avand un farmec aparte, acest platou avand si o sonorizare foarte buna pe timpul concertelor de muzica rock si electronica, tinute de Subcarpati, ROA, Grimus, Valerinne, Tapinarii, The Case si multe altele.
O parte din activitatile pe care le poti face la Padina Fest sunt: tir cu arcul, tiroliana, Maratonul Bucegilor (concurs de alergat si de pedalat), catarare la stanca si multe altele.

Pentru mine este a 3-a oara consecutiv cand merg la Padina Fest. In primele doua dati am ales ca mijloc de transport bicicleta. Anul acesta am decis sa urc la pas din Sinaia alaturi de cativa prieteni.
Asadar, pe data de 25 iulie ne vedem pe Platoul Padina sa ne distram impreuna in jurul focurilor de tabara, ascultand muzica buna si participand la diferitele activitati puse la dispozitie de organizatori.


Pentru mai multe detalii accesati http://padinafest.ro/a-cincea-editie sau intra pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/padinafest



marți, 22 iulie 2014

Montaj video - Catre Crucea Caraiman




Montaj video realizat de Ghioarca Andrei-Theodor - Catre Crucea Caraiman
Camera Video: GoPro Hero3+ Silver Edition
Muzica: Emeric Imre
Versuri: Adrian Paunescu





Disponibil si pe Vimeo: https://vimeo.com/101433830





duminică, 6 iulie 2014

Cum ne echipam corespunzator? - PART 1



Echipamentul montan este cel mai important in turele de munte. A invata cum trebuie sa te imbraci si ce fel de incaltaminte sa iei in considerare pentru diversele calatorii pe munte reprezinta un factor care te poate bine-dispune.

Duminica aceasta voi descrie tipurile de incaltaminte disponibile pe piata, dar si momentele cand trebuie sa le folosim.

INCALTAMINTEA
Bocancii de munte sunt indispensabili oricarei ture, indeferent de vremea de afara, de gradul de dificultate al acesteia sau de durata turei pe care o faceti. Faptul ca sunt grei si voluminosi ne fac sa ne gandim daca are rost sa ii cumparam, dar aceasta investitie va poate feri de eventualele neplaceri furnizate de vremea schimbatoare, de grohotis sau de denivelarile terenului. Deci, sunt obligatorii! Cei mai consacrati producatori de incaltaminte montana sunt Lowa, Scarpa, Salomon, Teva, Salewa, Mammut.
In cele ce urmeaza va voi prezenta cateva tipuri de incaltaminte.

In functie de tipul de vreme putem adopta un alt fel de bocanc, cu diferite caracteristici.
  1. Incaltamintea de vara - Realizata din materiale cu capacitate mare de aerisire, potrivite pentru activitati diverse, de la ture montane, drumetii, alergare montana pana la calatorii si plimbari pe plaja. 
  2. Incaltamintea de iarna - Incaltaminte specifica expeditiilor montane in zone extreme sau ture de iarna, concepute special sa asigure protectie termica maxima dar si stabilitate si siguranta pe treseele dificile. Pe langa protectia termica, materialele sunt rezistente la apa si vant. Pentru acest tip de incaltaminte se recomanda folosirea coltarilor automati sau semi-automati.
  3. Incaltamintea "3 sezoane" - Articole de incaltaminte concepute pentru trasee montane (de la drumetii pana la trasee tehnice), din materiale rezistente la apa, cu capacitate buna de aerisire, insa cu protectie termica redusa ceea ce nu le recomanda pentru iarna. Materialele sunt rezistente la abraziune iar constructia acestora este gandita de producatori pentru a oferi protectie maxima si confort desavarsit pe traseele montane. Pentru acest tip de incataminte se recomanda folosirea coltarilor cu legaturi clasice (chingi/curele).
 Incaltaminte de vara

 Incaltaminte de iarna

Incaltaminte "3 sezoane"

V-am prezentat tipurile de incaltaminte existenete pe piata. Alegerea acestora tine de tipul de ture pe care il abordati mai des (ture de vara, de iarna etc).
Pentru mai multe detalii puteti posta o intrabare in spatiul destinat comentarilor de sub aceasta postare.

Vreme buna!

vineri, 27 iunie 2014

Cine sunt eu?


Salutare.
Eu sunt Andrei, un muntoman de meserie nascut la poalele Muntilor Bucegi, mai exact in Orasul Sinaia. Faptul ca vecinul meu preferat a fost muntele, am fost nevoit sa ma imprietenesc cu el. Am facut-o atat de bine, incat nu putem sta departe unul de altul.

Pentru mine, turele pe munte reprezinta un prilej de relaxare si cooperare cu natura, indiferent de anotimp. Putem spune ca schimbarea anotimpurilor este un fel de schimbare de personalitate a muntelui, acest lucru ciclic fiind o selectare a "clientelei" muntelui. Daca vara telecabinele si platourile din apropierea acestora sunt pline de unele persoane mai putin placute de muntomani, in restul anotimpurilor ne regasim pe creste doar noi, prietenii muntelui.

In cele ce urmeaza va voi prezenta povestile calatoriile mele, intrucat fiecare ascensiune are o poveste a sa, la fel cum si fotografiile au in spatele hartiei fotografice (sau a cardului de memorie) o poveste.